התמחויות
שתפו
מתי יש לבצע בדיקות עיניים בתינוקות ובילדים?
מרבית המומחים ממליצים לבצע שלוש בדיקות סקר בקרב ילדים בריאים בגילאים:
- 6-12 חודשים
- גיל 3
- לפני הכניסה לבית הספר (גיל 6)
באיזה מצבים יש לבצע בדיקות עיניים בתינוקות וילדים?
ההמלצה היא לבצע את שלוש בדיקות הסקר בכל ילד, גם אם אין רקע מיוחד במשפחה של בעיות עיניים, וגם אם ההורים אינם חושדים שיש לילד בעיית ראייה. תינוקות אינם מדברים ולא יתלוננו על בעיית ראיה. ילדים קטנים עם בעיית ראייה לרוב גם כן אינם מתלוננים ומתנהגים בצורה רגילה לגמרי. כאשר בעיית הראייה קיימת עוד מהלידה הילד לא מודע לכך שראייתו נפגעה כי אינו מכיר מצב אחר. אם לא נבדוק את הילד לא נדע אם יש בעיה כיוון שלרוב בעיות הראייה בילדים אין סימנים חיצוניים. עיכוב הבדיקה עשוי בחלק מהמקרים לגרום לנזק בלתי הפיך.
איזה מצבים מעלים חשד שיש לילד בעיית ראייה?
- ילד שאינו ממקד מבט או עוקב
- ילד שאינו פוקח עיניים
- תינוק שבצילומים עם פלאש הרפלקס בעיניים אינו שווה, אין רפלקס אדום או שיש רפלקס לבן
- ילד שנראה פוזל, שעיניו “בורחות” החוצה או פנימה, גם אם לא באופן קבוע
- ילד שעוצם עין בשמש
- ילד "מגושם" שנופל במדרגות, מתקשה במשחקי כדור או מפחד לרדת במדרגות לבד
- ילד שיש לו תנועות עיניים לא שגרתיות, מצמוץ, או ריצוד
- חשד ל“הפרעת קשב” – ילד המתקשה להתרכז לאורך זמן במשחקים, ציור או מטלות
- חשד ל“דיסלקציה” – ילד המתקשה לראות את הטקסט הכתוב, עושה הפסקות ארוכות בין מילים, מאבד ריכוז בטקסט
- ילד המסובב או מטה את הראש בעת התמקדות במשהו
- ילד המרבה להתקרב לטלוויזיה או לחומר כתוב
- ילד המרבה לשפשף עיניים
- ילד עם כאבי ראש
- ילד עם כפל ראייה
רקע משפחתי שמצדיק בדיקה אצל רופא עיניים לילדים:
- ילדים שנולדו פגים
- כאשר יש במשפחה מקרים של עין עצלה או פזילה
- כאשר יש במשפחה קוצר ראייה
- כאשר יש במשפחה מחלה תורשתית הפוגעות בעיניים או בראייה
- כאשר יש עיכוב התפתחותי או כאשר הילד נמצא במערכת חינוך מיוחד
- כאשר שני ההורים הם קרובי משפחה
איזה בדיקות יבצע רופא עיניים לילדים?
- בדיקת חדות ראייה
- בדיקת עין עצלה
- בדיקת מיקוד ראייה
- בדיקת ראייה דו-עינית ותלת מימד (תפיסת עומק)
- בדיקת תנועות עיניים
- בדיקת פזילה (סמויה או גלויה)
- בדיקת מבנה העין, כולל קרקעית העין
- בדיקת כוח התשבורת של העין והצורך במשקפיים
כיצד רופא עיניים לילדים בודק תינוקות?
שיתוף הפעולה של הילד חיוני להצלחת הבדיקה אצל רופא העיניים לילדים, אך הוא אינו נדרש. הרופא יכול לקבל את המידע הנחוץ להערכה של תינוקות וילדים שאינם משתפים פעולה או אינם מדברים. אני מודע לכך שבדיקת עיניים יכולה להיות מפחידה עבור ילדים קטנים. לפיכך אני מתאים את הבדיקה באופן ייחודי לכל ילד וילד. אני משלב תמיד משחק, צחוק והנאה בבדיקה, כדי להגביר את שיתוף הפעולה של הילדים, תוך הקפדה על בדיקה אמינה ומקיפה.
האם יש לבצע בדיקת הרחבת אישונים בכל ילד?
בדיקת הילד עם טיפות להרחבת אישונים היא הכרחית להערכה כוללת של הילד. ללא הרחבת אישונים אני אקבל רק תמונה חלקית לגבי מצבו של הילד, ועשוי לפספס דברים משמעותיים הדורשים טיפול והתייחסות. מניסיוני מתן הטיפות הוא החלק ממנו הילד וההורים הכי חוששים בבדיקה אצל רופא העיניים. לפיכך יש להביא ילדים לבדיקה רק אצל רופא עיניים מומחה לילדים, במיוחד לרופא בעל גישה לילדים המסוגל לבצע את הבדיקה ברגישות הנדרשת. טיפות להרחבת אישונים צורבות קלות למשך שניות בודדות. ילדים קטנים לעיתים בוכים וכועסים לאחר מתן טיפות, בעיקר מתחושת פחד, סכנה, ואובדן השליטה שלהם על הגוף. חיבוק גדול מההורים תמיד ירגיע את הילד ויפסיק את הבכי.
טיפות להרחבת אישונים מתחילות לפעול תוך 30-45 דקות. לכן אבקש מכם לקחת הפסקה מהבדיקה ולהמתין בחדר המשחקים/חדר ההמתנה (או לעשות סיבוב למטה בכיכר רבין/גן דובנוב) עד תחילת פעולת הטיפות. הטיפות גורמות לטשטוש ראייה, בעיקר ראייה לקרוב. בנוסף הן גורמות לרגישות לאור בגלל הרחבת האישונים (בדומה לפתיחת תריסים בחלון, דבר המגביר חדירה של אור לעין). לאחר מתן הטיפות הילד עשוי להתקשות בקריאה וכתיבה, ויש להיזהר בטיפוס על מתקנים גבוהים. עקרונית ניתן לשלוח את הילד לגן לאחר הבדיקה, תוך מתן הסבר לצוות בגן לגבי הרחבת האישונים.
מהי מטרת הרחבת האישונים?
יש לבצע הרחבת אישונים בילדים משתי סיבות עיקריות:
- כדי לבדוק את מבנה העין וקרקעית העין, יש להרחיב את האישון. אישונים מתכווצים בתגובה לאור, ובדיקת קרקעית העין מתבצעת ע”י מכשיר המשתמש באור. לפיכך, ללא הרחבת אישונים, הם יתכווצו בחשיפה לאור ולא ניתן יהיה לבדוק את מבנה העין ולאשר שאין בעין מחלה.
- אצל ילדים יש כוח מיקוד רזרבי משמעותי בעדשה בעין (אקומודציה). לפיכך, גם אם לילד יש בעיית תשבורת (רוחק ראייה), המוח מסוגל להפעיל את כוח המיקוד של העדשה בזמן הבדיקה של הילד, ובכך ‘להסתיר’ את בעיית התשבורת של הילד. מטרת הטיפות היא להרפות את שרירי המיקוד של העדשה, כך שהמוח לא יפעיל את כוח המיקוד הרזרבי, ויאפשר לרופא לבדוק את כוח התשבורת האמיתי של הילד. פעמים רבות מגלים הפתעות גם בילדים שלא מראים כל קושי או כל סממן חיצוני אחר לבעיית ראייה. אם לא נבדוק, לא נדע…