התמחויות
Menu
שתפו
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
מהי דלקת עיניים?
- דלקות עיניים הן אחת הסיבות הכי שכיחות לפנייה לרופא עיניים ילדים. לרוב מדובר בתגובה דלקתית של האזורים השטחיים של העין המתבטאת באודם, הפרשות, גרד, צריבה או כאב.
קיימים סוגים שונים של דלקות עיניים:
- דלקת עיניים אלרגית – דלקת מאוד שכיחה המופיעה בעד 20% מהאוכלוסייה. במצב זה התלונות העיקריות הן של גרד כרוני, דמעת, רגישות לאור, תחושת גוף זר, וצריבה. לעיתים יש לילד גם רקע אטופי (אסטמה, אטופיק דרמטיסיס ועוד). הדלקת האלרגית השכיחה היא דלקת חריפה וזמנית, אך לעיתים הדלקת יכולה להיות כרונית ולגרום לנזקים קשים לשכבות השטחיות של העיניים, גם באופן בלתי הפיך. מצב אופייני כזה נקרא “דלקת אביבית” או .Vernal Keratoconjunctivitis. דלקת זו מופיעה באופן שכיח בבנים סביב גילאים 6-10, נפוצה באקלים חם ויבש, ולרוב מתחילה או מחמירה בתקופת האביב (מכאן השם “אביבית"). כפי שהמחלה מופיעה בפתאומיות, כך היא גם נעלמת, לרוב לאחר מספר שנים. מטרת הטיפול היא שהילד (וההורים) יעברו את תקופת המחלה ללא נזק לעיניים. הילדים מתלוננים על גרד כרוני, דמעת, רגישות לאור, תחושת גוף זר, וצריבה. במקרים הקשים, או אם ניתן טיפול לא מתאים, הקרנית יכולה להיות מעורבות ואף להצטלק, מה שגורם לכאב ניכר וסגירת עפעפיים.
- דלקת עיניים חיידקית – מדובר בזיהום משני לחיידק, הדורש טיפול אנטיביוטי בטיפות או משחה. במצבים אלה התסמינים הנפוצים יהיו אדמומיות, כאב ולעיתים גם הפרשות מוגלתיות.
- דלקת עיניים ויראלית – מדובר בזיהום משני לוירוס, לרוב לאחד הוירוסים הגורמים לצינון. דלקת זו היא השכיחה ביותר והיא מאוד מדבקת, הן את העין השנייה של הילד והן את המשפחה ואת הסביבה. הטיפול העיקרי בדלקת מסוג זה הוא בשמירה על היגיינה, כדי למנוע הידבקות נוספת. אין כיום טיפול ייחודי לדלקת עיניים ויראלית, ולרוב נותנים טיפול תמיכתי בדמעות מלאכותיות. במקרים קשים ניתן להוסיף טיפול בטיפות סטרואידליות, אשר משקיטות את הדלקת, אך מאריכות את משך ההחלמה.
- דלקת עיניים משנית לכוויה – לרוב מדובר במקרה של חשיפה של ילד לחומר כימי כמו אקונומיקה או מסירי שומנים. במצב כזה יש ללכת בדחיפות לטיפול בחדר מיון, כיוון שיכול להיווצר נזק בלתי הפיך לעיניים ללא טיפול ובדיקת רופא באופן מיידי.
- דלקת עיניים משנית לגוף זר – במהלך הקריירה שלי יצא לי להוציא מגוון גופים זרים מעיניים של ילדים: מתכות, אבנים, זחלים, תולעים, מזון ועוד…
- דלקת הענביה – דלקת זו קרויה בשפה המקצועית אובאיטיס. מדובר בדלקת בשכבת הענביה של העין, העשירה בכלי דם. דלקת זו דורשת במקרים מסוימים בירור מקיף ונרחב, כדי להבין מהו המחולל הגורם לדלקת ולטפל בו בהתאם.
- דלקת עיניים משנית לחסימה בדרכי הדמעות – פעמים רבות אצל תינוקות בשנה הראשונה לחייהם יש דלקת עיניים משנית לחסימה בדרכי דמעות. תפקידן של הדמעות לשטוף את השכבה השטחית של העין ממזהמים ולכלוך. כאשר יש חסימה בדרכי דמעות, יש “סתימה” של המערכת ופעולת הניקוי איננה מתבצעת באופן תקין. לפיכך אין תפקוד תקין של מערכת הדמעות ויכול להיגרם זיהום משני. מצב זה מאופיין בדלקת חוזרת לאחר טיפולים חוזרים באנטיביוטיקה שההורים מקבלים לטיפול. הסיבה לדלקות החוזרות היא שהפתרון נעוץ בפתיחה של מערכת ניקוז הדמעות. כל עוד החסימה קיימת הדלקות יכולות להישנות שוב ושוב.
מדוע חשוב להגיע לבדיקה אצל רופא עיניים ילדים לאבחון הדלקת?
פעמים רבות ילדים מגיעים אליי לאחר שנדדו בין רופאים שונים, לרבות רופאי משפחה, רופאי ילדים ורופאי עיניים אחרים. חשוב לדעת שדלקת עיניים אצל ילדים מחייבת בדיקה אצל רופא עיניים לצורך אבחון וטיפול מתאימים. רופאי הילדים או רופאי המשפחה אינם מסוגלים לאבחן באופן מקיף דלקות עיניים (זה אינו חלק מההכשרה שלהם). לא כל דלקת דורשת אנטיביוטיקה, וחלק מהדלקות יכולות להיות מדבקות ואף מסוכנות לבריאות העין. מומלץ להימנע משליחה של הילד לגן או לבית הספר עד אבחון מתאים. לפיכך מומלץ להגיע לבדיקה מסודרת אצל רופא עיניים לילדים.
כיצד מטפלים בדלקת עיניים?
הטיפול בדלקת עיניים תלוי בגורם לדלקת. ברוב המקרים הטיפול ניתן בטיפות או במשחות.
- אנטיביוטיקה – טיפול הניתן לדלקת עיניים חיידקית.
- דמעות מלאכותיות – ניתנות לדלקות עיניים אלרגיות או ויראליות קלות.
- סטרואידים – ניתנים לדלקות עיניים אלרגיות קשות, ולדלקות עיניים פנימיות (אובאיטיס). סטרואידים היא ‘תרופת פלא’ הגורמת להטבה מהירה בסימני ותסמיני הדלקת. אך אליה וקוץ בה – סטרואידים בשימוש ממושך עשויים לגרום לתופעות לוואי מסוכנות כמו קטרקט וגלאוקומה. לכן יש להשתמש בסטרואידים בצורה שקולה ומתונה, לפי הנחיית הרופא.
- פרוטופיק – טיפול חדשני נוגד מערכת חיסון. משמש לטיפול בדלקות עיניים אלרגיות כרוניות כגון ‘דלקת אביבית’.